De Wijck is als totaal ontworpen

Als Sebastiaan Jansen, architect en creatief directeur bij KOW, over 10 jaar door het Stationskwartier van Zwijndrecht loopt, verwacht hij een bruisende en aantrekkelijke stationslocatie te zien. "Ja, dat je het station uitkomt en zegt of denkt: wauw!" Als we hem horen vertellen, begint het beeld zich al te vormen. Benieuwd naar zijn verhaal? Lees hieronder het volledige interview.

Impressie 1 galerij v2

“Het Stationskwartier is nu nog een beetje niemandsland. Maar de toekomst ziet er heel anders uit. Ik durf vol overtuiging te zeggen dat het Stationskwartier een prachtige plek wordt om te wonen én te bezoeken. Met ons ontwerp van De Wijck nemen we het voortouw en zetten we de toon.”

Rust en reuring vinden elkaar
“De Wijck pronkt straks stoer aan de Koninginneweg en langs het spoor. Het wordt stads, maar wel met een intiem, groen hart. We brengen stadsleven en rust dus samen. Dit zie je bijvoorbeeld terug bij de appartementen waar we loggia's hebben gecreëerd. De loggia's verminderen omgevingsgeluid, zodat je binnen rust hebt. Maar als je plaatsneemt op het balkon ervaar je de levendigheid van de bruisende omgeving waarin je woont. De eengezinswoningen bevinden zich in de luwte achter het appartementengebouw. Ook hier komen reuring en rust samen doordat buren elkaar gemakkelijk ontmoeten in de collectieve tuin en de tuinkamer.”

Het ultieme Wijckgevoel
Sebastiaan zoomt in op de ontmoetingsplekken: “Tussen de achtertuinen komt een autoluwe buitenruimte met een speelmogelijkheid. Ook komt er een ‘tuinkamer’ onder een pergola. In die tuinkamer staat straks een lange picknicktafel waar je met meer mensen kunt aanschuiven. We hebben ook een plek in gedachte voor een jeu-de-boulesbaan of een moestuin. Het is aan de bewoners hoe ze deze plek inrichten en gebruiken. En dan is er nog de Wijckkamer. Deze bevindt zich op de hoek van het appartementengebouw en biedt ruimte voor activiteiten en gezellig koffiedrinken met elkaar. We hebben een ‘hap’ uit het gebouw gehaald, zodat de Wijckkamer nog meer een uitnodigend gebaar maakt naar de buurt. Want niet alleen bewoners van De Wijck, maar ook omwonenden zijn hier welkom. Zoals het er nu naar uitziet, kan hier kleinschalige horeca in komen, zoals een espressobar bijvoorbeeld. Dat de ingang naar de appartementen langs de Wijckkamer loopt, maakt het extra persoonlijk. Als je thuiskomt en iemand ziet zitten die je kent, zwaai je even of je loopt binnen en maakt een praatje.”

Impressie 3 GGW Jan St v2

Hoe beter je kijkt, hoe meer je ziet
Zwijndrecht noemt zichzelf de industriële tuinstad. “Dat was ons uitgangspunt voor het ontwerp van De Wijck. Stoere woningen, met ambachtelijk metselwerk en mooie details komen in een groene omgeving met ruimte voor ontmoeting. Aan de details hebben we veel aandacht besteed. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ontdekt. Zo worden de stenen niet om en om gemetseld, maar verspringt het patroon steeds per twee rijen. En soms wordt de steen op zijn kant gemetseld waardoor je de frog (kleibesparende holling) ziet. Met deze baksteen sparen we het milieu. De baktijd is korter en de CO2-uitstoot dus minder, én er zijn minder grondstoffen nodig. Dat je met deze steen ook kunt ‘spelen’ om de woning er mooier uit te laten uitzien is een mooi extraatje.”

Stads groen zorgt voor sfeer en verkoeling
Van stenen maken we een sprong naar het groen, want hoe zit het met klimaatadaptatie en biodiversiteit? Sebastiaan begint enthousiast te vertellen over de manier waarop groen wordt ingepast in De Wijck. “Met de vele bomen, planten en struiken woon je hier echt in een groene tuinwijk. En groen verkoelt en dat is nodig voor het milieu. Bijkomend voordeel van het diverse groen is dat we de biodiversiteit verrijken. Daarmee wordt De Wijck niet alleen voor mensen maar ook voor vogels en insecten een heel fijne plek om te verblijven. Naast de collectieve, groene buitenruimte laten we groen langs de gevels groeien. En tegels die we toepassen op de parkeerplaatsen worden deels open, waardoor gras hier een beetje doorheen groeit en regenwater makkelijker de bodem in zakt. Het leuke is dat op de halfopen verharding ook gespeeld kan worden als er geen auto’s staan.”

Impressie 5 spoorzijde v2

Pak de fiets en deel een auto
“De manier waarop het parkeren van de fiets en auto is opgelost, draagt ook bij aan de kwaliteit van de buitenruimtes”, legt Sebastiaan uit. “De collectieve fietsenstalling voor de bewoners van de appartementen en de eengezinswoningen komt in het appartementengebouw. Doordat de fiets voor het grijpen staat, hopen we dat bewoners sneller de fiets pakken en elkaar ontmoeten bij het thuiskomen of vertrekken. Grenzend aan de fietsenstalling komen langs het spoor een beperkt aantal parkeerplaatsen. Omdat De Wijck een stationslocatie is, zien wij veel kansen om deelmobiliteit hier goed te laten slagen. Een aantal parkeerplekken is gereserveerd voor deelauto’s. En waarom zou je nog een eigen auto rijden als je zo gemakkelijk de trein in stapt?”