Ontworpen met jou in gedachten

Renzo Veenstra van RRog Stedenbouw en Landschap werd bij De Wijck betrokken, omdat RRog leefomgevingen ontwerpt waar bewoners zich gelijk thuisvoelen én waar volop aandacht is voor planten en dieren. Deze zogenaamde integrale benadering gaat heel ver. In dit interview lees je er alles over. Zo vertelt Renzo over de bloemen en de bijtjes, vaste banken met geïntegreerde plantenbakken en groene overgangen tussen huis en openbaar gebied.

DeWijck Exterieur 8 LR

“Nu is De Wijck nog een groen veld. Kortom, een blanco vel waar we de totale opzet voor mochten bedenken. We dachten eerst na over hoe we nieuwe en bestaande bewoners en de natuur met elkaar konden verbinden. Toen de indeling bedacht was, is ons team aan de slag gegaan met de groene invulling en oplossingen voor bijvoorbeeld heftige regenbuien. Het resultaat is een klimaatadaptieve, biodiverse, gezellige en veilige leefomgeving voor mens en dier.” 

Waar ga je zitten?
Als je straks in De Wijck woont, kun je natuurlijk in je eigen loggia of tuin gaan zitten, maar waarom zou je? Renzo: “Op het Wijckplein kun je namelijk fantastisch spelen en in de Wijckkamer met terras is er altijd wel iemand met wie je kunt praten óf waar je rustig kunt werken. De Wijckplaats is het levendige groene hart van De Wijck en dan hebben we nog de moes- en pluktuin die als natuurlijke overgang worden aangelegd tussen de eengezinswoningen en de Parkeertuin. Ja, ik zeg heel bewust Parkeertuin, want parkeren doe je hier op open bestrating, tussen de bomen. En als jouw auto er niet staat, hebben kinderen een fijne extra plek om te spelen. Of genieten de mussen van voeding wat ze tussen de groene tegels vinden.”   

Impressie 5 spoorzijde v2

De Wijckplaats is het groene hart van de wijk
Renzo vervolgt enthousiast: “Ik zie al helemaal voor me hoe buren elkaar ontmoeten op de Wijckplaats waar we een pergola laten begroeien met druivenranken. Misschien staat er wel een picknicktafel waar de buren samen voor hebben gekozen. Die pergola’s zie je trouwens ook weer terug bij de zes eengezinswoningen bij de moes- en pluktuin. Daar zorgen ze voor een beschutte plek om te zitten en een natuurlijke overgang tussen privé en openbaar.”

Overal waar je kijkt, zie je groen
“De eengezinswoningen hebben allemaal een tuin die grenst aan een breed achterpad. Aan de schuur maken we een bank met plantenbak en waterton. Daartussen komen allemaal plantenborders. Alleen waar het echt nodig is, komt verharding. Door de Atriumtuin tussen het woongebouw en de Wijckplaats en het groen dat langs de schuren, de pergola en het woongebouw omhoogklimt, heeft de Wijckplaats een heel natuurlijke uitstraling. En wat je niet ziet, maar wat wel belangrijk is: op de schuurtjes komt een groen dak. Dat is fijn voor de dieren én een groen dak houdt water langer vast als het regent.”

DeWijck Exterieur 12 LR

Hypermodern watersysteem
En als Renzo het dan over regen heeft, duikt hij even de techniek in. “We maken een geïntegreerd watersysteem. Rond het plan komt een urban wadi. Wat je ziet is een plantenborder of een berm met beplanting. Deze border ligt lager en er worden opsluitbanden gebruikt die op sommige plekken open zijn, zodat op die plekken water de bak in kan stromen. Soms staat er best veel water in, maar de straat zal niet blank staan. Door het toepassen van een urban wadi wordt het riool niet belast met het afvoeren van regenwater, maar geniet de natuur van een beetje extra vocht in tijden van droogte.” 

De Wijck, daar moet je zijn
“We willen insecten en vogels aantrekken die in de omgeving leven. Dat red je niet alleen met wat verschillende planten en bomen. Je moet je verdiepen in de doelsoort en kijken hoe deze beweegt, waar hij schuilt en broedt en wat hij eet. We zagen hier 5 doelsoorten: de egel, de huismus, de gewone dwergvleermuis, de wilde bij en de vlinder. In de woningen komen nestkasten voor de huismus en de dwergvleermuis en voor de egel hebben we verschillende plekken gemaakt waar hij zonder hoogteverschil een lekker schuilplekje kan vinden. Om een aantrekkelijke omgeving voor de wilde bij te creëren maken we vaste plantenborders met bloeiende en nectardragende beplanting en waardplanten die juist vlinders weer heel aantrekkelijk vinden.”

Ben je nieuwsgierig naar het inrichtingsplan van Rrog? Via deze link kun je deze bekijken.